Krůtí jako jedna ze superpotravin + 3 skvělé recepty

Už máte dost kuřecího, vepřového nebo hovězího masa a chcete změnu? Pak vsaďte na kvalitní a lehce stravitelné krůtí maso. Jaké výhody má jeho konzumace a jak ho použít v kuchyni se dozvíte v našem článku.

Podle odborníků se krůtí maso řadí mezi 14 významných superpotravin, které pomáhají proti civilizačním chorobám a prodlužují lidský život. Toto maso má oproti ostatním druhům vyšší obsah kvalitních bílkovin a minimální obsah tuku. Je tak ideální pro různé diety. A tím výhody konzumace krůtího masa rozhodně nekončí. Krůtí maso nepodporuje usazování cholesterolu v cévách, je tedy ideálním masem pro osoby se srdečními chorobami. Obsahuje vysoký obsah zinku, což má vliv na imunitní systém.  Prokázán je i blahodárný účinek na nervový systém a to díky vitamínu B 12. Aminokyselina tryptophan pak zase snižuje deprese, pomáhá proti nespavosti a při odvykání kouření. Vyšší obsah vápníku pak chrání naše kosti. Krůtí masa je ideální při jaterní dietě.

I přes všechny tyto výhody je u nás konzumace krůtího masa velmi nízká. Na osobu podle průzkumu připadne jen 2 kg krůtího masa ročně. Podle odborníků by se ale mělo toto maso na našich talířích objevovat častěji. Inspirujte se našimi recepty. Vyzkoušejte třeba krůtí nudličky s bulgurem a sušenými rajčaty, příprava je jednoduchá rychlá.  Vsadit můžete i na krůtí prso na másle s medvědím česnekem a batátovou kaší. Je libo salát? Pak neváhejte a připravte si salát s krůtím prsem na pomeranči s granátovým jablkem. Nevšední kombinace vás jistě mile překvapí.

Krůtí maso je vhodné na vaření, pečení, smažení, grilování i dušení. Krůtí maso díky své rozmanitosti nabízí velké množství chuťových variací. Nejcennějším a zároveň i nejpoužívanější jsou prsa, dále pak stehýnka a křídla, jako delikatese se konzumuje ale také krůtí krk. V kuchyni upotřebujete i vnitřnosti. Nejchutnější jsou však krůtí medailonky, které se připravují ze dvou malých kuliček, které krůta skrývá pod páteří jako malé tajemství, ty se ovšem v běžném obchodě neprodávají.

Pokud chcete krůtu grilovat vcelku, pak je nejlepší koupit krůtu předuzenou. Před samotným uzením se totiž krůta uvaří a pak nehrozí to, že bude maso u kosti krvavé. Krůtí maso se hodí také na přípravu různých rolád, závitků, ale také do guláše. Ze stehen krůty jsou výborné krůtí Burgery. Krůta se skvěle hodí na pečení, vyplnit ji můžete libovolnou nádivkou.

Pokud máte možnost koupit maso čerstvé či chlazené přímo z ověřených chovů, rozhodně neváhejte. Při výběru se pak řiďte vůní i vzhledem. Kvalitní maso poznáte podle světle růžové barvy a čerstvé vůně. Rozhodně nekupujte maso, které vypadá „unaveně“ nebo je zašedlé. Pozor také na takové maso, které má na sobě stopy tmavých a nažloutlých skvrn.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *