Nejlepší Topinky

Kdo by je kdy neochutnal? Krajíce chleba osmažené ideálně na sádle, osolené a potřené česnekem. Ano řeč je o topinkách. Už se vám sbíhají sliny při pomyšlení na tuto tradiční českou večeři?

Snad každý má rád křupavé čerstvé pečivo, ideálně ještě vlahé právě vyndané z pece či domácí pekárny. V tomto stavu ale pečivo nevydrží dlouho. I pár dní po jeho výrobě se však může proměnit ve výbornou večeři. Pokud zbude v české rodině chleba, pak je volba jasná. Na večeři budou topinky.

Jak už bylo řečeno, topinka je krajíc staršího chleba, který se osmaží z obou stran na sádle či rostlinném oleji dozlatova. Pak už záleží na každém strávníkovi, co si na topinku dá a jak si ji vyšperkuje podle svých chutí. Někdo má rád topinky jen tak samotné osolené a potřené česnekem, jiný si ji natře sýrem, další masovou směsí, jiný přidá zeleninu. Chuťové buňky se sbíhají i při pohledu na šumavské topinky s míchanými vajíčky a nastrouhaným sýrem. Masožravci rozhodně nepohrdnou topinkou s tatarským biftekem. Zbylé topinky přijdou také vhod. Přidat je můžete do polévek, taková česneková nebo hrachová polévka s osmaženou topinkou, to je zkrátka česká klasika.

Na sádle smažená topinka je sice lahodná, ale se zdravým životním stylem nemá rozhodně nic společného. Pokud si musíte hlídat každé kilo nebo zkrátka dodržujete zásady zdravého stravování, pak vsaďte na topinkovač, případně i toustovač. Malý domácí spotřebič, bez kterého se sice jistě obejdete, ale až jednou ochutnáte jak chutná topinka z topinkovače, neodoláte. Navíc uděláte i něco pro své zdraví neboť při přípravě topinek v topinkovači nepotřebujete jedinou kapku tuku. Bez tuku připravíte topinky i v troubě. Topinky pak tedy vyskládáme na plech a pečeme při 2500C asi 10 minut (dokud nemají zlatohnědou barvu). Pokud vám tuk nevadí, můžete je postříkat olejem v rozprašovači.

Jak na dokonalé topinky?

  • Na přípravu se hodí chleba typu šumava. Krajíce pak musí být rovnoměrně nakrájené, aby nedocházelo k nerovnoměrnému smažení.
  • Použít můžete čerstvý ale i starší chléb. Starší při smažení nasákne méně tuku.
  • Topinky se smaží po obou stranách na sádle nebo rostlinném oleji. Po vyndání z pánvičky je osušte ubrouskem, osolte a potřete česnekem.
  • Pak už je dochuťte podle chutí.

Další skvělé recepty naleznete na erecepty.eu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *